D K

ANO, bude líp! S Babišem?

25. 09. 2013 16:11:11
Jméno Andreje Babiše, jakožto českého úspěšného podnikatele a lídra hnutí ANO 2011, jistě každému něco řekne. Co ale slibuje jeho hnutí? S jakými hesly vyráží ANO 2011 do politického souboje o zastoupení v Poslanecké sněmovně? Na to se podíváme v tomto příspěvku.

V dalším článku ze seriálu předvolebních programů Vám představujeme hnutí ANO 2011. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČM, Strana svobodných občanů, Hlavu Vzhůru, Úsvit přímé demokracie, ČSSD, SPOZ, KDU-ČSL a Česká pirátská strana.

„Ano, bude líp“ – tak zní motto i název webových stránek hnutí ANO 2011. Vzhledem k tomu, že program hnutí je velmi pozitivně laděn, se velmi pěkně čte. Hnutí podporuje zejména podnikatele v České republice, kterým chce pomocí snížení a zjednodušení daní usnadnit podnikání. Zároveň chce sociální stát pro chudé a seniory. Nesmíme zapomenout ani na absolventy a vzdělání, chtějí proto na vzdělání dát dvojnásobek financí. A kde na to vzít? Samozřejmě pokud se bude efektivně nakládat s penězi a nebude se rozkrádat stát, půjde vše. Pokud se vymýtí korupce, budou peníze. Některé kroky jsou docela podrobně zmíněny v resortním programu hnutí ANO 2011. Jako vždy však bude záležet na konkrétním znění legislativy, která vzniká koaličním vyjednáváním a následný kompromis je často žalostný.

A samozřejmě jsou tu ještě i politici. Vzhledem k tomu, že celé hnutí je složeno z lidí, kteří s aktivní politikou příliš spojování nejsou, mohou si dovolit se do nynějších politiků pořádně opřít. O dosazení nových lidí, a to lidí z oborů, ne politiků se snad nemusím ani zmiňovat, imunitu poslanců pouze na dobu jejich výkonu funkce a naprostou transparentnost všeho. A to nejlépe i českých zákonů, které by se měly zjednodušit.

Po přečtení programu má jeden s to chutí křičet do světa „Ano, ANo, ANO!“ Ano všemu, co se zde píše! Jenže už po zběžném přečtení programu je jasné, že jsou to jen hezké ideje, které půjde prosadit jen velmi těžko. Ano, bylo by to hezké a ano, určitě by bylo líp. Vzhledem k tomu, že program, ačkoliv postrádá jasnější linku, o kterou se hnutí opírá, láká zejména pravicové voliče. Jak samo hnutí říká, rádo by na svou stranu získalo nespokojené voliče ODS a TOP 09. Ti se zase brání tím, že hnutí ANO 2011 přirovnávají k ještě stále dobře známým Věcem Veřejným, jen o něco horším. Už jen z toho důvodu, že lidé prý už na něco podobného znovu neskočí.

Zda na svůj anti-politický postoj a ryze pozitivní „ANO-program“ dokáže hnutí nalákat dostatečný počet voličů a získat tak vliv v Poslanecké sněmovně, to se nechme překvapit. Pokud se ale tak stane, lze jen doufat, že tam už na vše své „ano“ říkat nebude.

Autor: Michaela Krupičková

Zdroje: anobudelip.cz, ceskapozice.cz, parlamentnilisty.cz, jakhysek.eu

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 13.43 | přečteno: 1703 ×
Poslední články autora