Svobodní - „Štíhlý stát = bohatý občan“?

Co navrhuje Strana svobodných občanů ve svém politickém programu? Jak chce upravit daně? Jak chce snížit byrokracii? Jak se staví k Evropské unii, ke školnému a jak chce zajistit vyrovnaný státní rozpočet? Přiblížíme vám program Svobodných, vybrali jsme z něj to nejzajímavější.  

Dnes Vám přinášíme článek věnovaný Straně Svobodných Občanů. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČMHlavu VzhůruÚsvit přímé demokracie a ČSSD.

Svobodní předpokládají, že „Štíhlý stát = bohatý občan“. Státním zeštíhlením má být zejména zrušení mnoha úřadů a přesun jejich agendy na soukromé subjekty. Z programu však není zcela jasné, jak plánují nahradit činnost např. Energetického regulačního úřadu nebo Celní správy. Je zároveň skutečně moudré nechat občanům více peněz, ale tím i více odpovědnosti?

Může se stát, že nižší daně s sebou v důsledku přinesou i menší jistoty. Svobodní navrhují rovnější podmínky pro všechny občany. Většina návrhů opravdu vypadá spravedlivější (např. povinné zdravotní pojištění nezávislé na příjmu). To ale zároveň nutí občany přijmout větší zodpovědnost sami za sebe, což by se mohlo negativně dotknout zejména obyvatel s nižšími příjmy.

Dále Svobodní prosazují zjednodušení daňového systému. Zrušením některých daní by se snížilo přerozdělování peněz. Pro zrušení daně z příjmu argumentují tím, že se odstraní opakované zdanění téhož příjmu. Připomínají odvody na zdravotní a sociální pojištění a následná DPH při utrácení příjmu. To se zdá naprosto rozumné. Stát totiž utrácí nemalé prostředky při organizaci přerozdělování financí. Snížení daní zní pro voliče jistě lákavě, zvláště po krocích minulé vlády. Je však otázkou, zda se všechny nevybrané peníze dají ušetřit pomocí navrhovaných zrušení úřadů a dotací.  Svobodní chtějí zrušit mimo jiné daň z příjmu, uvádí, že je to 12,5 % státního rozpočtu. Dále vypočítávají, že zrušením některých úřadů ušetří přes 64 miliard korun. To je ovšem jen 6 % příjmů (2012).

Zajímavým tématem programu je také školné na vysokých školách. Svobodní jsou pro jeho zavedení, chápou totiž vzdělání jako osobní investici. Navrhují snížit daně o výši vybraného školného, tím opět snížit přerozdělování peněz a dát více svobody i odpovědnosti občanům.

Větší svobodu spatřují také v menší závislosti Česka na Evropské unii. Navrhují Evropskou smlouvu, která omezí pravomoci EU pouze na mezinárodní otázky a posílí suverenitu jejích jednotlivých členů. Další navrhovanou alternativou je vystoupení Česka z Evropské unie.

Dalším návrhem je i reforma sociálních dávek na „negativní daň“. Za pozornost stojí také návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni, který by stěžoval vládě přijmout deficitní rozpočet.

Dokáže Strana svobodných občanů těmito návrhy oslovit voliče? A bude to stačit na vstup do Sněmovny? Uvidíme, možná straně pomůže také výrazný propad preferencí ODS.

Autor: Ondřej Červinka

Zdroje: Volební program Strany svobodných občanů. [online]. 2013 [cit. 2013-09-13]. Dostupné zde.

Nevíte koho volit? Zjistěte, který poslanec vás nejlépe zastupoval v minulé Sněmovně pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:


 

Přidat příspěvek by KohoVolit.eu.

Autor: D K | úterý 17.9.2013 9:11 | karma článku: 16,63 | přečteno: 1703x
  • Další články autora

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik