KSČM - Budoucnost mládí, jistoty stáří?

Jaký volební prográm má KSČM? Co slibuje občanům? Jak vysoké bude DPH, jaká opatření plánuje v sociální oblasti? Představujeme Vám první ze série předvolebních článků, které se budou věnovat volebním programům stran a jejich kandidátům. Jako první se podíváme na volební program KSČM.

V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: Strana svobodných občanůHlavu VzhůruÚsvit přímé demokracie a ČSSD

Komunistická strana Čech a Moravy stojí před historickým milníkem – může dosáhnout značného volebního úspěchu. Společnost MEDIAN predikuje KSČM zisk 15,5 %, což by z této strany dělalo druhou nejúspěšnější. Historicky nejvíce hlasů ve volbách do PS získala strana v roce 2002, a sice 18,51 %. Lze tedy usoudit, že od roku 1990 jsou volební preference před volbami na druhém historickém vrcholu.

Volební program je velmi dobře strukturován a k mému překvapení pozitivně zaměřen. Tzn. soustředí se na budoucnost a neuchyluje se k slabomyslnému kritizování vlády Petra Nečase, nýbrž nabízí konkrétní kroky pro budoucnost (narozdíl od startující předvolební kampaně KSČM). Zkrácená verze volebního programu – Programu pro budoucnost -  je ke stažení na oficiálních webových stránkách KSČM. Volební program pro předčasné volby 2013 do PS se skládá ze šesti bodů. Já bych jej rozdělil do dvou částí: První je část notoricky známá a všemi novinami rozebíraná témata. Druhou část tvoří body, o kterých se teprve mluvit začíná.

Témata, které Vás nepřekvapí se týkají: zákazu anonymních akcií; zvýšení důchodu; řešení nepřiměřených rozdílů v odměňování; stabilizaci 1. pilíře a ukončení 2. pilíře důchodové reformy; zrušení příspěvku státu na činnost církví v návaznosti na církevní restituce, o kterých by komunisté chtěli rozhodnout v referendu. Dále odmítají zavedení školného na VŠ a regulační poplatky ve zdravotnictví.

Výše zmíněné body jsou známé dlouhodobě. Vyjadřují pozici strany v politickém spektru. Následující body jsou, alespoň podle mého názoru, zajímavější. Možná právě proto, že na tyto témata hledáme nové odpovědi. To, zda jsme pro, či proti restitucím, školnému bychom měli už vědět. O těchto tématech se vedou debaty již několik let na všech úrovních. Doporučuji porovnat své názory ve Volební kalkulačce.

O jakých tématech se v následující dnech začne mluvit? Bude to jednoznačně daňové zatížení, které jakoby v ústraní programu nenápadně čekalo. Vždyť v programu je o daních jen jedna odrážka v bodu druhém: „..řešení nepřiměřených rozdílů v odměňování.“. Z toho vyplývá, že komunisté chtějí progresivní zdanění, a to jak u daně z příjmu fyzických osob, tak u právnických osob. Další krok, který by měnil daňové zákony je změna k sazbám ve výši 5 a 19 % DPH. Ani o těchto bodech ale volební program nemluví.

Opustíme-li daně, tak bych chtěl zdůraznit následující témata v ústraní: odborná příprava vzdělávání dle poprávky trhu práce, vznik veřejné komerční banky, potravinovou samostatnost a bezpečnost, efektivnost protipovodňové ochrany, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů, ekologii v dopravě, změnu zákona o obecném referendu, novelu zákona o finanční kontrole ve veřejné správě a také zahájení diskuze o změně Ústavy ČR směrem k upevnění demokratického právního státu. Na závěr výčtu musím zmínit i podporu podnikání.

Specifikace jednotlivých bodů si můžete projít na webových stránkách KSČM. Nyní se pokusím shrnout to nejzásadnější a porovnat možné kroky s realitou. Nejdříve nedaňové body – program jako celek mne poměrně překvapil, žádné obviňování, ani negativita, ale kroky, které by mohly dávat smysl. Jednotlivé body jsou navzájem provázané a doplňují se. Občas na Vás zamává červený prapor populismu, který Vás z optimismu zřejmě probudí. Daňové změny, které by chtěla KSČM realizovat jsou naprosto protichůdné. Jen si představte – zvýší se mzdy, důchody a oproti tomu se sníží DPH, zavede se daňová progrese (která jen přesune daňové zatížení z nízkopříjmových na vysokopříjmové občany, ale příjem z Daně z příjmu nedokáže pokrýt celkové zvýšení na straně výdajů). Realizace těchto změn je možná jedině s vidinou hrůzu nahánějících schodků Státního rozpočtu.

Komunistická strana Čech a Moravy stojí před historickým milníkem – může dosáhnou značného volebního úspěchu. Pravděpodobně až tuhá povolební debata o bohumínském usnesení rozhodne, zda se komunisté poprvé v historii ČR dostanou do vlády.

Autor: Jan Směták

Zdroje:

MEDIAN [online]. 2013 [cit. 2013-09-09]. Dostupné zde.

Volební program KSČM [online]. 2013 [cit. 2013-09-09]. Dostupné zde.

Nevíte koho volit? Zjistěte, který poslanec vás nejlépe zastupoval v minulé Sněmovně pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:


 

Přidat příspěvek by KohoVolit.eu.

Autor: D K | úterý 10.9.2013 9:11 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik