D K

Legalizace marihuany pro nikoho

30. 04. 2013 16:11:11
Při poslední interpelaci na 51. schůzi Poslanecké sněmovny se na pořad jednání dostal i kontroverzní návrh legalizace marihuany určené pacientům závažných onemocnění. Už předem je ale jasné, že drtivá většina pacientů nebude mít na alternativní léčbu peníze a opatření proti zneužití budou náročným a nákladným úkolem.

Takový dotaz položil poslanec ČSSD Václav Votava ministrovi zdravotnictví. Kromě svého subjektivního postoje, který je vůči legalizaci měkkých drog negativní, vyjádřil obavu nad příliš vysokými cenami. Podle odhadů může některé pacienty stát léčba marihuanou až deset tisíc korun měsíčně. Na černém trhu se přitom dá podobné množství měkké drogy sehnat za daleko nižší cenu. Votava se vyjádřil k situaci ohledně legalizace marihuany notnou dávkou pesimismu: „bude to komplikované, ale také drahé.“zdroj: idnes.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger přiznal náročnost celého problému a dodal, že také není jeho jednoznačným zastáncem. Dokonce vyjádřil obavu, že zpřístupnění léčby pacientům nebude v očekávaném rozsahu vůbec naplněno.

Hlavním problémem léčby marihuanou je již zmíněná cena. Ta ale není podle Hegera navyšována uměle či vlivem nízké konkurence. Důvodem astronomických cen je odborná a velmi nákladná farmaceutická výroba. Cena tedy ani postupem času příliš klesat nebude. Snížení nákladů nepomohou ani příspěvky pojišťoven. Podle zákona č. 48/1997 je totiž možné hradit jen preparáty s prokazatelnou léčebnou účinností, zatímco marihuana je považována za produkt s pouhým podpůrným léčivým účinkem.

Celou interpelaci si můžete prohlédnout zde.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za ODS Tomáš Úlehla?

Naše volební vizualizace slaví úspěch v zahraničí

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za ODS Boris Šťastný?

Autor: D K | karma: 10.97 | přečteno: 785 ×
Poslední články autora