Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za ODS David Vodrážka?

Další, kým se budeme zabývat v naší pravidelné sérii článků o top dvaceti nejčastěji adresovaných politicích na webu Napištejim.cz, je poslanec ODS za hlavní město Prahu a mj. také předseda Zahraničního výboru Ing. David Vodrážka.

V období mezi 25. květnem 2011 až 7. dubnem 2013 obdržel Vodrážka celkem 125 zpráv. Odpověděl na celkem 93 z nich, což vytváří podíl 74,4 procenta. Co se týče podílu všech obdržených zpráv top 20 nejadresovanějších politiků, hovoříme v jeho případě o 3 % z 4206. Email obdrží v průměru jednou za přibližně 5,5 dne a odpoví na něj přibližně za 26 dnů. Zároveň je 8. nejčastěji adresovaným politikem Občanské demokratické strany.

David Vodrážka ztratil trpělivost

Nejčastějšími tématy emailů jsou odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, prezidentská amnestie a cenzura internetu (vč. přílepku k zákonu o loteriích a smlouvy ACTA), tedy obecně opakující se témata. I přes to jsme zaznamenali několik zpráv týkajících se situace v Dopravním podniku hl. m. Prahy. Od roku 2011 je totiž Vodrážka také místopředsedou dozorčí rady zmíněného podniku. Toto téma se mu stalo osudným. Po několika nevybíravých zprávách (např. zde) z přelomu srpna a září 2012 přestal Vodrážka odpovídat na emaily, i když do té doby zodpověděl prakticky veškeré dotazy. Pochopitelně se můžeme pouze domýšlet, že útočné zprávy byly tou skutečnou příčinou, neboť i na takové zprávy se pokoušel do jisté chvíle reagovat.

Napištejim.cz je prostor pro diskusi

Některé zprávy byly nekonstruktivní výlevy, vyjádření odporu k vládě, politice obecně apod., což samozřejmě nepřispívá k živější komunikaci. Například zde je jedna zpráva, na kterou lze jen velmi obtížně věcně reagovat. David Vodrážka je patrně důkazem toho, že útočné výlevy demotivují politiky k další diskusi. Jsme si samozřejmě vědomi, že se jedná o subjektivní hodnocení, ale zprávy bez faktických argumentů lze jen stěží považovat za přínosné do jakékoliv slušné diskuse.

Jak se později dozvíte v analýze zpráv odeslaným dalším politikům z top dvacítky, jsou i tací, kteří na ně dosud vytrvale odpovídají. Volení zastupitelé nemají sice žádnou zákonnou povinnost odpovědět (viz Často kladené otázky), ale nezájem některých z nich o názory z řad veřejnosti vysílá k voličům jasný signál do budoucnosti. Chcete-li kontaktovat poslance Davida Vodrážku, neváhejte a napište mu jednoduše prostřednictvím našeho formuláře.

Další analýzy odpovědí jsou již dostupné pro tyto politiky: Lenka Kohoutová (ODS), Petr Bendl (ODS), Leoš Heger (TOP 09), Tomáš Chalupa (ODS)

Jan Koudela, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Autor je analytik projektu Demagog.cz a redaktor The Student Times.


KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Studenti jednoletých pomaturitních kurzů ztratí status studenta

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr Tomáš Chalupa?

Boj o veřejnou sféru

Autor: D K | středa 10.4.2013 16:11 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1293x
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik