D K

FondyEu.eu – Evropské dotace pod drobnohledem

29. 03. 2013 16:11:11
Představujeme Vám nový webový portál fondyeu.eu, jenž představuje v českém prostředí ojedinělý nástroj v boji proti nekalému rozdělování evropských dotací. Bude představen nejen účel tohoto webu, ale také jeho zřizovatelé a finanční podporovatelé. Zároveň bude nastíněna současná situace ohledně přerozdělování dotací z evropských strukturálních fondů v českém prostředí.

Fondyeu.eu podávájí české veřejnosti informace o podpořených projektech a poskytnutých dotacích z Evropské unie. Je zde možné dohledat příjemce a konkrétní výši dotací spolu s dalšími relevantními informacemi. Web poskytuje také informace o projektech, kterým byla Evropskou unií vyjádřena podpora.zdroj: Fondyeu.eu

Vyhledávat můžete dle dvou hlavních kritérií - podle příjemců podpory z EU a podle podpořených projektů.

Veškerá data se týkají programového období 2007 – 2013, přičemž web se snaží poskytovat pokud možno co nejaktuálnější zprávy z dané oblasti. Informace poskytované na Fondyeu.eu pocházejí z několika zdrojů, především z databáze Ministerstva pro místní rozvoj a dále z internetových portálů Vsechnyzakazky.cz, kurzy.cz a Nasipolitici.cz. V současné době je zaznamenáno 22 441 příjemců dotací v celkové alokované částce 528 034 000 000 Kč. Podporu dostalo 44 481 projektů.

Hlavním cílem Fondyeu.eu je učinit celý proces poskytování dotací více transparentním. Zájemci o informace si tak mohou zjišťovat například vazby politiků na různé projekty, či propojení veřejných zakázek a poskytovaných dotací. Dlouhodobým cílem je odstraňovat korupci a klientelismus v oblasti jak dotací tak veřejných zakázek.

Finančně je web podporován Nadačním fondem proti korupci a Open Society Institute. Hlavním zřizovatelem internetových stránek Fondyeu.eu je občanské sdružení Naši Politici o.s. a Nadační fond proti korupci. Občanské sdružení Naši politici založil roku 2008 MUDr. Radek Klubal jakožto nezávislý projekt určený k prozkoumávání české politické scény. Sdružení na svých internetových stránkách nasipolitici.cz nabízí databázi čítající více jak tisíc profilů českých politiků a informace, jež se k nim vážou. Sdružení se zavazuje, že nemá vazbu na žádnou z politických stran ani na konkrétní politiky a je tudíž politicky zcela nezávislé.

Nadační fond proti korupci od svého založení roku 2011 působí jako nestátní nadace. Byl založen Karlem Janečkem, Stanislavem Bernardem a Janem Krausem. Tento fond si klade za cíl bojovat proti korupci v České republice. Podporuje projekty, jež korupci odhalují a zároveň uděluje ocenění jednotlivcům, kteří na korupční činnost poukazují.

Snahu vytvořit Fondyeu.eu podnítila současná problematika přijímání evropských dotací v České republice. Odborníky je poukazováno na rozkrádání strukturálních fondů EU, které je zaviněno někdy až vskutku kuriózním nakládáním s poskytnutým finančním obnosem. Pod palbou kritiky jsou především krajská zastupitelstva, jelikož je všeobecně známo, že krajští politici mají v rozdělování dotací často nepřiměřený vliv. Díky chybnému hospodaření s dotacemi je už v několika regionech České republiky zastaveno jejich vyplácení a ze strany Evropské unie budou pravděpodobně následovat značné finanční pokuty. Portál Fondyeu.eu tak představuje jeden z mála projektů v českém prostředí, který se snaží s nastálou situací vypořádat a pomocí zprůhlednění systému rozdělování dotací zamezit jejich zneužívání.

Veronika Abrhámová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr Leoš Heger?

Opravdu se předvolební výzkumy mýlí?

Právě probíhá protikorupční barcamp, živě pro vás pořizujeme zápis

Autor: D K | karma: 6.77 | přečteno: 571 ×
Poslední články autora