D K

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr Leoš Heger?

26. 03. 2013 16:11:11
Další, kým se budeme zabývat v naší pravidelné sérii článků o top dvaceti nejčastěji adresovaných politicích na webu Napištejim.cz, je poslanec TOP 09 za Královéhradecký kraj a od 13. července 2010 také ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

Leoš Heger (TOP 09), zdroj: mzcr.cz

V období mezi 2. červnem 2011 až 17. březnem 2013 obdržel Heger celkem 102 zpráv. Odpověděl na 23 z nich, což vytváří podíl 22,5 procenta. Co se týče podílu všech obdržených zpráv top 20 nejadresovanějších politiků, hovoříme v jeho případě o 2,45 % z 4164. Email obdrží v průměru asi jednou za týden (1 zpráva na 6,4 dne) a odpoví na něj přibližně za 2 dny. Poslední údaj je nutné brát s rezervou s ohledem na relativně nízké procento odpovědí.

Ministerstvo pohřebnictví

Nejčastějším tématem emailů je v případě ministra právě zdravotnictví: ať už se jedná o vládní reformu obecně, situaci ve VZP nebo IZIP. Za ním následuje prezidentská amnestie, přílepek k zákonu o loteriích směřující k regulaci internetu a odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, tedy obecně opakující se témata. Mimo to se objevilo také téma metanolové aféry, která bezprostředně souvisela s postem ministra zdravotnictví. V rámci ostatních témat jsme zaregistrovali např. dotaz na novelu stavebního zákona, situaci v ČEZ, smlouvu ACTA nebo i cynickou narážku. Co se týče např. poplatků ve zdravotnictví, zde je důkaz, že slušné emaily se dočkají odpovědi (byť prostřednictvím asistentky). Naopak zde je email i s odpovědí, přestože “dotaz” neobsahuje žádné argumenty.

Napištejim.cz je prostor pro diskusi

Některé zprávy byly nekonstruktivní výlevy, vyjádření odporu k vládě, politice obecně apod., což samozřejmě nepřispívá k živější komunikaci. Například zde je jedna bezobsažná zpráva, na kterou nelze věcně ani jinak reagovat. Zde na druhou stranu velice konkrétní email s konkrétními odpověďmi. Jsme si samozřejmě vědomi, že se jedná o subjektivní hodnocení, ale zprávy bez faktických argumentů lze jen stěží považovat za přínosné.

Jak se později dozvíte v analýze zpráv odeslaným dalším politikům z top dvacítky, jsou i tací, kteří na ně dosud vytrvale odpovídají. Volení zastupitelé nemají sice žádnou zákonnou povinnost odpovědět (viz Často kladené otázky), ale nezájem některých z nich o názory z řad veřejnosti vysílá k voličům jasný signál do budoucnosti. Chcete-li kontaktovat Leoše Hegera, neváhejte a napište mu jednoduše prostřednictvím našeho formuláře.

Jan Koudela, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Autor je analytik projektu Demagog.cz a redaktor The Student Times.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Opravdu se předvolební výzkumy mýlí?

Právě probíhá protikorupční barcamp, živě pro vás pořizujeme zápis

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr za ODS Petr Bendl?

Autor: D K | karma: 11.39 | přečteno: 973 ×
Poslední články autora