Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr za ODS Petr Bendl?

Další, kým se budeme zabývat v naší nejnovější sérii článků o top dvaceti nejčastěji adresovaných politicích na webu Napištejim.cz, je poslanec ODS za Středočeský kraj a od 6. října 2011 také ministr zemědělství Ing. Petr Bendl.

V období mezi 26. květnem 2011 až 10. březnem 2013 obdržel Bendl celkem 102 zpráv. Odpověděl však pouze na jedinou z nich, což vytváří podíl necelé jedno procento. Co se týče podílu všech obdržených zpráv top 20 nejadresovanějších politiků, hovoříme v jeho případě o 2,5 % z 4139. Email obdrží v průměru asi jednou za týden (1 zpráva na 6,5 dne) a odpoví na něj přibližně za 19 dnů. Tento údaj je nutné brát s rezervou s ohledem na nedostatek odpovědí. Přesto bohužel není sám v TOP 20, u koho bychom zaznamenali tak nízkou aktivitu - viz Marek Benda (ODS).

Vtip pro Petra Bendla

Nejčastějšími tématy emailů jsou opět odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, prezidentská amnestie a přílepek k zákonu o loteriích směřující k regulaci internetu, tedy obecně opakující se témata. Přesto se vynořila některá specifická témata: například situace v Budvaru (byť nekonstruktivní emaily), otázka chovu kožešinových zvířat nebo zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Jednoduše témata, která souvisejí s postem ministra zemědělství. Bohužel dosud neprobíhá jakákoliv komunikace z jeho strany a to ani na tyto konkrétní dotazy.

Jediný email, na který poslanec a ministr odpověděl, se týkal akcií na doručitele a regulace hazardu. Odpověď trvala zmíněných 19 dnů a došlo k ní již 14. června 2011, tedy před více než rokem a půl. V grafu lze vidět relativně vysoký počet ostatních zpráv (jednotlivá témata), takže zmíníme jen několik namátkou: např. otázka platů v dozorčích radách, metanolová kauza, Český telekomunikační úřad, Katastr nemovitostí a dokonce i jeden vtip.

Napištejim.cz je prostor pro diskusi

Opět přibližně pětina zpráv byly nekonstruktivní výlevy, vyjádření odporu k vládě, politice obecně apod., což samozřejmě nepřispívá k živější komunikaci. Například zde je jedna krátká útočná zpráva, na kterou lze jen obtížně věcně reagovat; jsme si samozřejmě vědomi, že se jedná o značně subjektivní hodnocení, ale zprávy bez faktických argumentů lze jen stěží považovat za přínosné.

Jak se později dozvíte v analýze zpráv odeslaným dalším politikům z top dvacítky, jsou i tací, kteří na ně dosud vytrvale odpovídají. Volení zastupitelé nemají sice žádnou zákonnou povinnost odpovědět (viz Často kladené otázky), ale nezájem některých z nich o názory z řad veřejnosti vysílá k voličům jasný signál do budoucnosti. Chcete-li kontaktovat Petra Bendla, neváhejte a napište mu jednoduše prostřednictvím našeho formuláře.

Jan Koudela, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Autor je analytik projektu Demagog.cz a redaktor The Student Times.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak si na svém ministerstvu vede Petr Fiala?

Zrušení anonymních akcií je krok správným směrem

Vít Bárta potravinám moc nerozumí

Autor: D K | čtvrtek 21.3.2013 18:11 | karma článku: 10,84 | přečteno: 618x