Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si na svém ministerstvu vede Petr Fiala?

V dnešním díle interpelací se zaměříme výlučně na rezort Ministerstva školství Petra Fialy. Na něj totiž padlo 13. prosince na 49. schůzi hned několik dotazů, které se týkají širokého spektra témat, o kterých se mluví oproti vysokoškolskému zákonu spíše sporadicky.

Nový televizní kanál pro děti pod ministerským dohledem

První interpelaci položila poslankyně KSČM Ivana Levá. Ta upozornila na nový projekt České televize, která se má založit nový televizní kanál ČT3 věnovaný zejména dětem a mladšímu televiznímu publiku. Poslankyně projekt chválí, nicméně upozorňuje na nutný podíl externích odborníků z řad psychologů, sociologů či pedagogů, kteří by se měli podílet na přípravě vzdělávacích programů.

Ivana Levá  vyjádřila obavy z velké finanční náročnosti nového programu, a proto se v interpelaci obrátila na ministra školství s otázkou, zda-li rezort počítá se spolufinancováním vysílání pro školy. Levá upozornila na hrozbu nákupu laciných zahraničních produktů, kterými by mohlo dojít ke snížení kvality programu.

Ministr Fiala přípravy nového programu potvrdil a zároveň přiznal, že se ministerstvo chystá spolupodílet na přípravách tvorby obsahu vysílání. Mezi Ministerstvem školství a Českou televizí podle Fialy proběhly prozatím zhruba čtyři schůzky, kde se měly strany vzájemně informovat o svých plánech souvisejících právě s dětským televizním programem. Fiala navíc prozradil, že nepředpokládá za problematické dosadit své zástupce do Rady pro vzdělávání, kulturu a vědu a jejich multimediální šíření, která se právě na tomto projektu podílí. Ministerstvo do prosincové schůze ještě nemělo k dispozici konkrétní podobu obsahu kanálu, a proto ještě nezná výši částky, kterou se bude na financování podílet.

Ministerstvo neočekává, že by podporovalo jen čistě vzdělávací programy: „Jde nám také o to, aby programy podporovaly všestranný osobnostní rozvoj dětí, samozřejmě jak vědomostní, tak také třeba pohybové a sportovní aktivity, komunikaci na alternativních technologických platformách a další věci, které jsou důležité a které mohou napomoci i některým problémům, které ve vzdělávání a výchově dětí dnes v naší společnosti máme.“

Fiala v závěru své řeči ještě doplnil, že si je vědom nezávislého postavení, které Česká televize jako veřejné médium má, a proto je pro Ministerstvo školství možné působit v tomto projektu pouze jako poradní, konzultační či iniciační roli – toho se ale bude snažit maximálně využít.

Sliby se mají plnit, ministerstvo reorganizovat

Další interpelaci, na kterou ministr Fiala odpovídal, se týkala slibu, který složil v srpnu minulého roku. Jednalo se o redukci agend na Ministerstvu školství, jež připomněla poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Fiala v úvodu zmínil, že na provozní složku ministerstva je z celkových 137 miliard korun použito 0,8 % hodnoty tohoto obnosu, a proto více než otázkou ekonomické úspornosti je potřeba se více zabývat efektivitou.

Reorganizace podle ministra probíhala od července do října a týkala se zejména redukce stupňů řízení. Snížen byl počet ředitelů, odstraněny dublované agendy a údajně i zkvalitněny služby pro veřejnost. V prvním čtvrtletí letošního roku mají změny na ministerstvu pokračovat auditem pracovních pozic, na základě kterého bude možné provádět další změny včetně další restrukturalizace resortních organizací v roce 2014, kdy by měl být sloučen například Národní institut pro další vzdělávání s Národním institutem dětí a mládeže.

Omezení automatického zařazování Romů do speciálních škol

Poslední interpelaci položila ministrovi poslankyně ODS Jana Černochová. Ta se na základě častých dotazů od občanů dotazovala na plánované rušení praktických škol. Mělo by se tak dít na základě přijatého vládního dokumentu Strategie boje proti sociálnímu vyloučení v letech 2011 až 2015, konkrétně v bodě týkajícího se Transformace systému škol zřízených pro žáky s lehkým mentálním postižením. Ten podle Černochové „deklaruje záměr rušit praktické školy v důsledku odbourání paralelního systému základních škol.“ Poslankyně vyjádřila pochopení se snahou řešit automatické alokování romských dětí do speciálních škol, zároveň ale vyjadřuje obavu ztížení podmínek jiným, kterých by se rušení praktických škol týkalo.

Ministr Fiala zvěsti o rušení praktických škol vyvrátil, místo toho se má ministerstvo orientovat na řešení způsobu, jakým jsou děti do škol zařazovány. Ministerstvo se nyní snaží vyřešit problém, na základě kterého „Evropský soud pro lidská práva před pěti lety rozhodl, že systém zařazování žáků mimo hlavní vzdělávací proud v České republice, ačkoli používá etnicky neutrální stanoviska, způsobuje diskriminaci Romů v přístupu ke vzdělávání, čímž odporuje evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

Na základě tohoto rozhodnutí má ministerstvo připraveno několik nových opatření. Snahou ministra je odstranění či vypuštění 25 % tolerance žáků se zdravotním znevýhodněním ve třídách pro žáky se zdravotním postižením, vypuštění tzv. diagnostického pobytu z vyhlášky, změny diagnostických nástrojů a mechanismů, posílení poradenských zařízení a zřízení každoročního šetření, které by mělo nově evidovat počet romských žáků ve vzdělávacích programech.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Zrušení anonymních akcií je krok správným směrem

Vít Bárta potravinám moc nerozumí

Rekonstrukce státu - lék proti systémové korupci?

Autor: D K | úterý 19.3.2013 18:11 | karma článku: 8,07 | přečteno: 682x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika

D K

Svobodní chtějí do Evropského parlamentu?

Strana svobodných občanů bývá často vnímána jako strana euroskeptická. Považují stávající pokus o integraci evropských států za slepou uličku a kritizují demokratický deficit Evropské unie. S čím a hlavně proč vůbec tedy chtějí Svobodní kandidovat do Evropského parlamentu?

8.5.2014 v 11:11 | Karma: 16,12 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

Přesně 23. a 24. května 2014 proběhnou volby do Evropského parlamentu. Samozřejmě se jich zúčastní jedna z našich největších stran, Česká strana sociálně demokratická. Evropské volby se často nazývají volbami druhé kategorie, kvůli nižší volební účasti. To však stranu neodradilo a mezi své čelní kandidáty zařadila například Jana Kellera a Olgu Sehnalovou.

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20 | Přečteno: 399x | Diskuse| Politika

D K

S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka

Občanské sdružení KohoVolit.eu již tradičně před každými volbami spouští Volební kalkulačku, která pomůže voličům při rozhodování v květnových evropských volbách. Jedná se o internetový test, jenž porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů.

24.4.2014 v 16:11 | Karma: 12,59 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

D K

KDU-ČSL v Evropské unii: Hájíme české zájmy

“Chceme Evropu, která respektuje jedinečnost každého státu i národa a zároveň společně řeší globální problémy. Reguluje jen to, co může poškodit společný zájem – třeba dovoz škodlivých hraček či nekvalitních potravin z Asie”. To jsou slova z předvolebního programu lidovců, které nejlépe vystihují záměr strany ve volbách do Evropského parlamentu. Ty se uskuteční 23. - 24. května 2014.

23.4.2014 v 16:11 | Karma: 11,78 | Přečteno: 590x | Diskuse| Politika

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

Nadcházející volby do Evropského parlamentu se v České republice budou konat 23. a 24. května. Oficiálním termínem pro kandidátské nominace byl 18. březen. Do volebního klání se nakonec přihlásilo 39 různých stran, a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je jednou z nich.

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

D K

ODS a Eurovolby: Otáčíme EU správným směrem

Deset let na straně českých občanů, pět let proti bruselské byrokracii, regulaci a rozhazování, to jsou úvodní slova předvolebního programu Občanské demokratické strany k volbám do Evropského parlamentu, které se uskuteční 23. a 24. května 2014. „Občanští demokraté chtějí Evropskou unii aktivně měnit. Program 'Otáčíme EU správným směrem' symbolizuje náš aktivní a pozitivní přístup k EU a unijní politice,“ vysvětlil předseda ODS Petr Fiala.

22.4.2014 v 16:11 | Karma: 13,35 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

D K

Předvolební program KSČM: „Evropu pro lidi“

Základním bodem programu Komunistické strany Čech a Moravy pro volby do Evropského parlamentu v květnu 2014 jsou rovné příležitosti a ochrana lidských práv. Základem je tedy sociální politika. To nepochybně odpovídá socialistické ideologii a politické filosofii komunistické strany. Pojďme si přiblížit program strany.

17.4.2014 v 16:30 | Karma: 11,47 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

D K

Předvolební program hnutí ANO pro Eurovolby

Hnutí ANO pana Babiše říká, že pokud se chceme mít lépe a zlepšit situaci v České republice, tak musíme mít zastoupení v Evropě. Volby do Evropského parlamentu se budou konat 23. a 24. května 2014. Česká republika bude volit 21 zástupců do evropského parlamentu, což je o jednoho méně při volbách v roce 2009. Celkově budou členské země EU volit 751 poslanců, či poslankyň.

16.4.2014 v 9:11 | Karma: 10,22 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

D K

Předvolební program pro volby do Evropského parlamentu: TOP 09

V květnu proběhnou v České republice, již v pořadí třetí, volby do Evropského parlamentu. TOP09 se v nich bude ucházet o posty euro-poslanců vůbec poprvé a to v koalici se stranou Starostové a nezávislí. Pro stranu, která se již od svého vzniku profiluje velice kladně vůči EU a evropské integraci, budou tyto volby po vlně euro-pesimismu v České republice velice důležité.

15.4.2014 v 16:11 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politika

D K

Stále nevíte koho volit? Vyzkoušejte Volební kalkulačku

Pokud nemáte čas pečlivě pročítat volební programy a vybírat mezi nimi ten nejlepší, vyzkoušejte naše volební kalkulačky. V předvolebním období jsme Vám přinesli také krátké články o volebních programech a lídrech kandidujících politických stran a hnutí.

25.10.2013 v 11:31 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

Podnikatel Vít Bárta, majitel bezpečnostní agentury ABL a bývalý předseda Věcí Veřejných je krom samotné hlavní postavy Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury asi nejznámější postavou tohoto hnutí.

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

Nová politická hvězda, která není politikem, maká a chce řídit stát jako firmu. Kdo je Andrej Babiš? Jak a kde vyrůstal a pracoval? Jak vybudoval holding Agrofert a stal se miliardářem?

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

O některých lidech se říká, že je musíte milovat nebo nenávidět. Předseda strany TOP 09 a volební lídr v Praze mezi ně jednoznačně patří. Je toho mnoho, co by se mu dalo vytknout. I přesto je společně s Jiřím Pospíšilem nejpopulárnější pravicovým politikem v ČR. Jaký je Karel Schwarzenberg a co nám o něm řekne jeho životopis?

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

Nedávno internetem a zvláště na facebooku virálně proběhl obrázek s humorným schématem pro mladé, koho volit. A pokud by chtěli premiéra s dredy, měli by volit Českou pirátskou stranu.

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Ostatní

D K

Neznámý předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek je již třetím rokem předsedou KDU-ČSL, strany s druhým největším počtem členů. Přesto je stále relativně neznámý.

18.10.2013 v 16:11 | Karma: 7,75 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik