ČR má devátý nejtransparentnější veřejný rozpočet?

Na žebříčku nevládní organizace International Budger Partnership zkoumající transparentnost veřejných rozpočtů se Česká republika letos umístila na devátém místě. 

Česká republika získala 75 bodů ze 100 možných. Z hodnocených zemí se tak umístila hned za Novým Zélandem, JAR, Velkou Británií, Švédskem, Norskem, Francií, USA a Jižní Koreou. Průzkumu se letos zúčastnilo sto zemí z různých částí světa.

V druhé polovině žebříčku se umístily zejména africké státy a státy Blízkého východu. Avšak i když žebříčku vévodí zejména západní státy s vyššími příjmy a liberálně demokratickým zřízením, studie uvádí, že všechny země mohou za aktivního úsilí vlády dosahovat dobrých výsledků v podobných průzkumech, a to i nezávisle na jejich geografické poloze.   

Hodnotícími kritérii byla zejména dostupnost a transparentnost údajů, možnost participace veřejnosti na tvorbě rozpočtů a možnost nezávislého dohledu na celý proces. Zkoumala se zejména dostupnost, úplnost a srozumitelnost nejdůležitějších dokumentů souvisejících s rozpočty.V České republice organizace na průzkumu spolupracovala s Vysokou školou ekonomickou v Praze.

Obrázek níže v lepším rozlišení k dispozici zde.

I když průměrné skóre se oproti loňskému roku zvýšilo, podle organizace jsouvýsledky většiny států neuspokojivé. Nejhůře hodnocena byla přitom u většiny zemí nedostatečná možnost participace jednotlivých občanů či občanským sdružením na tvorbě a dohledu nad veřejnými rozpočty.

S velkým náskokem byla v tomto ohledu nejlépe hodnocena Jižní Korea. Jako nejpodstatnější důvod studie uvádí ekonomickou krizi z roku 1997, v jejímž důsledku výrazně stoupl zájem občanů o problematiků veřejných rozpočtů. 

Dobře však dopadlo i Německo, kde běžně probíhají veřejná slyšení rozpočtového výboru za účasti ekonomů či zaměstnavatelských a podnikatelských organizací.

V tomto ohledu má podle zprávy Česko co dohánět, a to co se týče veřejných slyšení jak o makroekonomické politice státu, tak o rozpočtech jednotlivých státních institucí.

Většině zemí pak organizace doporučuje publikovat rozpočtové informace na internetu ve formě, která umožňuje data snadno analyzovat (například jako excelový dokument) a zároveň ve formě dobře srozumitelné pro laickou veřejnost.

V Česku naopak zpráva ocenila pokrok v předkládání předběžných zpráv o státním rozpočtu a velmi kladně zhodnotila také široké možnosti legislativy kontrolovat návrhy rozpočtů.

Samozřejmě je nezbytné nahlížet na každý výzkum s kritickým nadhledem. Data za Českou republiku odesílala VŠE a na vyplnění formuláře se podílely jen dvě osoby. Pro větší důveryhodnost by bylo jistě vhodné rozšířit počet expertů vyplňujících dotazník na několik desítek jedinců. Při pouhých dvou osobách není možné se vyvarovat otázkám ohledně přesnosti dat. Vyplněný dotazník za Českou republiku je možné shlédnout zde.

Celou zprávu International Budget Survey 2012 lze najít zde.

Bára Nezdarová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Proč neprošla protikorupční novela? Zeptali jsme se senátorů.

Pravdomluvný Blažek pokořil Milana Urbana

Napištejim.cz: Analýza 20 nejadresovanějších politiků

Autor: D K | úterý 5.3.2013 16:11 | karma článku: 7,93 | přečteno: 550x
  • Další články autora

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik