Pravdomluvný Blažek pokořil Milana Urbana

V posledních Otázkách Václava Moravce byli hosty současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD. Kdo mluvil pravdu a kdo nepravdu?

Pavel Blažek a Milan Urban se v názorovém střetu přímo nesetkali a každý byl hostem jiné části Otázek Václava Moravce z 24.2.2013.

Pavel Blažek (ODS) spolu s šéfem Soudcovské unie Tomášem Lichovníkem a bývalým ministrem spravedlnosti, advokátem Karlem Čermákem hovořil především o novém občanském zákoníku a okolnostech jeho vstupu v účinnost, resp. možnosti jejího odsunutí.

Milan Urban (ČSSD) diskutoval o české energetické koncepci spolu s odborníkem na energetiku z Hnutí Duha Martinem Mikeskou a energetickým analytikem J&T Michalem Šnobrem.

U Pavla Blažka bylo posuzováno celkem 12 výroků. U Milana Urbana se jednalo o výroků 5. Pavel Blažek neměl ani jeden nepravdivý výrok, Milan Urban se dopustil celkem dvou nepravd. Jednu z nich včetně odůvodnění uvádíme níže:

Milan Urban:

"Česká republika, bohužel, a to já myslím, že je velký klíč, nemá energetickou koncepci přesto, že ji měla aktualizovat v roce 2009."

Odůvodnění Demagog.cz:

"Výrok hodnotíme jako nepravdivý, protože platná energetická koncepce existuje a od roku 2004 prošla několika aktualizacemi. 
Aktuálně platná je Státní energetická koncepce ČR 2004. Od té doby MPO ČR připravilo několik aktualizací, konkrétně v říjnu 2009 (.pdf) a v únoru 2010 (ke stažení dole) podle platné legislativy. 
Revize koncepce je zákonem stanovena v § 3 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, kde najdeme, že "naplňování státní energetické koncepce vyhodnocuje ministerstvo (průmyslu - pozn.) nejméně jedenkrát za 5 let a o výsledcích vyhodnocení informuje vládu.Není tedy třeba koncepci měnit, zákon zadává jen vyhodnocení a informování vlády.
V současnosti je projednávána nová Státní energetická koncepce do roku 2040. Dosud zveřejněné aktuální znění lze najít v souboru Státní energetická koncepce ČR srpen 2012."

KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Napištejim.cz: Analýza 20 nejadresovanějších politiků

Co dělá náš stát pro potírání daňových úniků na spotřebních daních?

Souboj předsedů ČSSD a ODS dopadl lépe pro Sobotku

Autor: D K | středa 27.2.2013 18:11 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1338x