Jak zmařit pokus o omezení imunity

Už ve středu nebo v pátek bude možná Poslanecká sněmovna hlasovat o zatím posledním pokusu omezit imunitu poslanců a senátorů. Miroslav Kalousek, pro někoho překvapivě, předložil pozměňovací návrh na ještě přísnější omezení imunity. Paradoxně tak hrozí, že pokus bude smeten ze stolu. Proč?

Dosud bylo do Parlamentu předloženo 19 návrhů na omezení imunity, pročemž úspěšný byl pouze jeden. KohoVolit.eu už před časem zpracovalo podrobnou analýzu všech těchto návrhů (zde) a nedávno publikovalo přehled hlasování všech poslanců o všech návrzích (zde). Poslední návrh předložili poslanci zastupující všechny sněmovní strany. Jedná se o změnu ústavy, pro návrh proto musí hlasovat nejméně 120 poslanců a 49 senátorů. Neúčast na hlasování nebo zdržení se je tedy stejné jako hlasování proti.

Na první pohled se zdá, že omezení imunity by mělo projít hladce, vždyť ve Sněmovně není strana, která by podporovala nynější rozsah imunity, na evropské poměry nebývalý. Jenže není to tak jednoduché. Podle návrhu se má imunita vztahovat pouze na dobu trvání mandátu, zatímco nyní je neomezená. Takže spáchá-li poslanec nebo senátor trestný čin a příslušná komora ho odmítne vydat, je beztrestný. Pokud by byl přijat nynější návrh, mohly by orgány činné v trestním řízení zahájit vyšetřování v době, kdy mandát zanikne.

Miroslav Kalousek nicméně předložil pozměňovací návrh, který imunitu zcela ruší s výjimou imunity vztahující se na výroky poslance či senátora na zasedání Parlamentu. Existuje reálná možnost, že část poslanců odmítne tento pozměňovací návrh, protože se jim bude zdát příliš radikální. Ostatní poslanci mohou zase pro změnu odmítnou původní návrh, protože není dost radikální. Ve výsledku se proto nezmění nic a imunita zůstane zachována v současném rozsahu.

Něco podobného se už jednou stalo. V roce 2005 podala KDU-ČSL návrh na omezení imunity jen na dobu trvání mandátu těsně před volbami, panovala tedy obava, že se nestihne projednat. Podat jen formálně populární návrhy zákonů těsně před koncem volebního období je konec konců starý trik.

Návrh prošel a putoval do Senátu. Zde ale nastala pikantní situace: Senátoři chtěli do návrhu zapracovat ještě větší omezení imunity. To by ale znamenalo, že by už návrh nestihl putovat zpět do Sněmovny! Senátoři ho tedy pro jistotu rovnou zamítli.

Hned po volbách přeložila další návrh skupina senátorů kolem Jaroslava Kubery z ODS. Ten byl tak radikální, že jeho kolegové pochybovali, zda je vůbec myšlen vážně. Zcela totiž rušil takzvanou procesní imunitu. Senátoři návrh celkem hladce schválili, tentokrát ho ale pro změnu „potopili“ poslanci.

Pokud se stane, že poslanci tento týden zamítnou původní i Kalouskův pozměňovací návrh, kdo bude za zmaření snahy o omezení imunity odpovědný? Odpověď je jednoznačná: Vina bude ležet na každém poslanci, který bude na konci třetího čtení hlasovat jinak než pro přijetí nebo proti zamítnutí návrhu jako celku. Uvidíme, jak to celé nakonec dopadne. KohoVolit.eu vás samozřejmě bude informovat.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Kalouskovo Ministerstvo financí neumí pořádně sepsat zákon

Kam v Praze vyrazit za odpočinkem či zdravým jídlem?

Drábek, zakázka firmě IBM bez výběrového řízení a mnoho dalšího

Autor: D K | pondělí 11.2.2013 16:11 | karma článku: 14,54 | přečteno: 762x
  • Další články autora

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik