D K

Jak měřit průhlednost hospodaření měst

16. 07. 2012 16:11:11
Na Slovensku mají web, který porovnává transparentnost financování 100 největších měst. Pojďme se podívat, co všechno umí.

Projekt Otevřená samospráva vychází z toho, že města a obce na Slovensku hospodaří s 3,5 miliardami eur ročně. Proto je nutné je kontrolovat.


Transparency International Slovensko zhodnotila, nakolik je vedení samospráv 100 největších slovenských měst otevřené a transparentní vůči svým obyvatelům. Žebříček je založený na hodnocení poskytování informací obcemi nebo jejich weby. Hodnocení se uskutečnilo v srpnu 2010.

Na mapě Slovenska si můžete zvolit vámi hledané město a podívat se, na kterém místě se v žebříčku nachází. Po zvolení vámi hledaného města se otevřou celkové informace. V hodnocení všech měst je zahrnut přístup k informacím, účast veřejnosti na rozhodování, veřejné obstarávání a zabezpečení služeb, pronájem a prodej majetku, rozpočet, dotace a granty, personální politika, atd.


K dispozici je také žebříček samospráv. Samosprávy jsou hodnoceny známkou. Nejlepší udělenou známkou bylo A- a nejhorší E+. A- získala obec Šaľa, na druhém místě se umístila Bánská Bystrica a na třetím Martin. Pokud se podíváme na tabulku odzadu, nejhůře dopadly Krompachy, Smižany a Zlaté Moravce. Můžete si také navolit vámi vybrané samosprávy a porovnat je mezi sebou.

Dále se můžete taky zaměřit na jednotlivé kraje jako celky. Toto hodnocení je z roku 2011. Kraje jsou také hodnoceny známkou stejně jako samosprávy. Kritéria hodnocení jsou také stejná. Nejlépe se umístil kraj Bánská Bystrica a kraj Žilina se známkou C+. Nejhorší udělenou známkou bylo D+, kterou získal kraj Trenčín. Kraje můžete mezi sebou také porovnávat dle Vašeho přání.

Projekt Otevřená samospráva je velmi přínosný pro každého slovenského občana. Přispívá ke zvýšené kontrole samospráv a krajů, které by se měly snažit být co možná nejvíce transparentní.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Analýza lží politiků: Častěji lžou v parlamentu než v televizi

Nečas dostal stovky rozhořčených e-mailů kvůli Pospíšilovi

Zde zjistíte, jak vaše obec reguluje hazard

Autor: D K | karma: 7.34 | přečteno: 722 ×
Poslední články autora